Ανταπόκριση από την Ορεινή Λευκάδα.

Με μεγάλη έκπληξη διαβάζουμε από χθες Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, το δημοσιευμένο σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. (και blog) Δελτίο Τύπου του Δήμου Λευκάδας σχετικά με την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ του καθαρισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου, αναφέροντας παράλληλα την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ παρεμβάσεων και ΕΝΤΟΣ των οικισμών αλλά και απομακρυσμένων σημείων στην Ορεινή Λευκάδα.

Η έκπληξη όλων όσων διαμένουν μόνιμα στην Ορεινή Λευκάδα έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια κιόλας μέρα ουδείς δεν διαπίστωνε και πρακτικά την ισχύ των όσων αναφέρει η παραπάνω ανακοίνωση, ιδίως για τον καθαρισμό των δρόμων εντός των οικισμών, πόσο μάλλον για την ολοκλήρωσή του.

Η επιβεβαίωση φυσικά δεν άργησε να έρθει την επόμενη κιόλας μέρα, σήμερα δηλαδή Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, καθώς η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.

SCHOOL CLASSES AND LYKEIAKES KARYA:
Οι δύο δρόμοι που οδηγούν στο σχολείο είχαν από νωρίς το πρωί μετατραπεί -χωρίς ίχνος υπερβολής- σε παγοδρόμια και αυτό γιατί στους εν λόγω δρόμους δεν έπεσε το τελευταίο 24ωρο ούτε ένας κόκκος άλατος.
Η μοναδική παρέμβαση που έγινε χθες νωρίς το πρωί, ήταν από μισθωμένο από τον Δήμο ιδιώτη, που με τσάπα απλά διάνοιξε τους δρόμους, δημιουργώντας παράλληλα μικρά βουναλάκια χιονιού στις άκρες τους, τα οποία κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας άρχισαν σταδιακά να λιώνουν, ενώ το βράδυ με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην Καρυά, πάγωσαν, καθιστώντας το οδόστρωμα άκρως επικίνδυνο για τους πεζούς.
Accidents unsurprisingly there were, as witnessed by the picture above, endangering the physical safety of students.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ:
Students of primary school Sfakiotes never managed to get to that one and the road leading to it was covered with ice, making it extremely dangerous and physically inaccessible.
Ως εκ τούτου το Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δήμου αλλά και της Αντιπεριφέρειας, ΔΕΝ λειτούργησε, χωρίς βέβαια να προηγηθεί καμία προειδοποιητική ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς βέβαια να προηγηθεί κανένας έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση του οδικού δικτύου καθώς και του προαύλιου χώρου του.

NURSERY SCHOOL AND CHILDREN'S STATE:
Η δυσκολία πρόσβασης και σε αυτά τα σχολεία απέτρεψε τους γονείς να συνοδεύσουν τα παιδιά τους σήμερα ως εκεί, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν ούτε σε αυτά τα μαθήματα. Αξιοσημείωτο βέβαια ήταν και το περιστατικό κατά το οποίο εργαζόμενη στον Παιδικό Σταθμό Καρυάς γλίστρησε στην προσπάθειά της να φτάσει στον χώρο εργασίας της.

And ... the fervor of the day:
fellowς μας συνάντησε συνεργείο του Δήμου Λευκάδας την ώρα που έριχνε αλάτι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου ΚΑΡΥΑΣ!!! ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα, όπως οι ίδιοι υποστήριξαν. Φυσικά ο ίδιος τους παρέπεμψε στο Δημοτικό Σχολείο Σφακιωτών, ενημερώνοντας τους παράλληλα για την από εξαετίας μη λειτουργία του πρώην δημοτικού σχολείου Καρυάς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παραπάνω θα ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΟ πριν ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια Λευκάδας προβούν σε βιαστικές ανακοινώσεις είτε για τη λειτουργία των Σχολείων όλου του Νομού είτε για την ολοκλήρωση του καθαρισμού ΙΔΙΩΣ του οδικού δικτύου ΕΝΤΟΣ των οικισμών της Ορεινής Λευκάδας, να πραγματοποιούσαν, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών τους, επιτόπιους ελέγχους σε καίρια σημεία του δικτύου, σ τις σχολικές εγκαταστάσεις καθώς και σε επικίνδυνα σημεία του, προκειμένου πρωτίστως να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής χρήση τους από τους κατοίκους και δη από τους μαθητές.

And additionally sought responsibilities of local councils of settlements and specifically by their presidents, who have not done the necessary -as under the law ypochreountai- to avoid undue inconvenience to students and families tous.-