unnamed-1Αθήνα 18 Νοεμβρίου 2016

PRESS RELEASE

Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ opening a new chapter in the historical record, folklore and view of the Ionian Sea, presents the first of a series of events dedicated to unique cultural products of folk scene of the Ionian Islands with thematic title:

"Treasures of the Ionian Islands"
and tribute to
Karsaniko Embroidery and Stitch

from Friday December 2 to 7 and Wednesday December
the Museum of Folk Art & Tradition "Angelica Hatzimichalis"

στην οδό Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, στην Πλάκα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Δήμου Αθηναίων.

Το καρσάνικο Κέντημα, αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό προϊόν της Λευκάδας και η τεχνική της καρσάνικης Βελονιάς είναι παγκόσμια πρωτοτυπία στον χώρο του κεντήματος και της εσωτερικής διακόσμησης. Στον ένα αιώνα που μέτρησε από την έμπνευση της Μαρίας Σταύρακα (Κουτσοχέρως), η καρσάνικη Βελονιά διαδόθηκε αστραπιαία, όχι μόνο στη Λευκάδα και στο υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο, αλλά και πέρα από αυτόν. Δημιουργήματα των γυναικών της Λευκάδας κοσμούν από σπίτια καθημερινών ανθρώπων έως βασιλικά ανάκτορα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Την πενθήμερη έκθεση, αφιέρωμα στο καρσάνικο κέντημα, πλαισιώνουν ομιλίες, λαογραφικά δρώμενα και εργαστήρια με παράλληλη έκθεση από αυθεντικά εργόχειρα – δημιουργήματα της καλλιτεχνικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τις γυναίκες της Λευκάδας. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθ΄όλη τη διάρκεια λειτουργίας του Μουσείου και η είσοδος είναι ελεύθερη προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα ένα από τα σημαντικότερα λαογραφικά δρώμενα της Λευκάδας, η οποία κάθε καλοκαίρι προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και πραγματοποιείται ανελλιπώς στην Καρυά Λευκάδας για περισσότερα από 40 χρόνια. Η αναπαράσταση του «Χωριάτικου Γάμου».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ώρα 17:00

Opening Presentation of the report

- Greetings
- Ilias Georgakis "The Karsaniki needle" (journalist - writer)
– Θοδωρής Γεωργάκης «Η διάδοση της τεχνικής της Καρσάνικης Βελονιάς στη Λευκάδα», (μέλος επιτροπής εποπτείας ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης – λαογράφος)
– Μουσικό δρώμενο

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00

Παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Π. Δουβίτσα «Η τεχνική της Καρσάνικης Βελονιάς»

- Napoleon II. Douvitsas (writer, folklorist)
- Stathis Vlachos, (Mayor of Karyas during the period of publication of the book)
Coordinates: the curator of the Library ISLANDS Katerina Lekka (writer)

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00

representation of "Rustic wedding"

– Μ/Φ Όμιλος «Απόλλων» Καρυάς Λευκάδας

Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00

needlework workshops

- Demonstration of the technique of the needle Karsanikis Mafreta Arvanitis

Curated by Panagiotis Katopodis
Exhibits: * karsaniko kentima
Participates the Folklore Cultural association "LAOPOLIS"

Ευχαριστούμε θερμά το ΚΤΕΛ Λευκάδας για την μετακίνηση των συμμετεχόντων και την παροχή ειδικής έκπτωσης της τάξης του 50% στην έκδοση εισιτηρίου για όσους Λευκαδίτες επιθυμούν να παρευρεθούν στην έκθεση ως επισκέπτες, από και προς την Λευκάδα. Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εκδοτήρια του ΚΤΕΛ στο τηλέφωνο 2645022364 καθώς επίσης & στον κο Ανδρέα Κατωπόδη : 6944338366
Πληροφορίες:

IONIOS Library
UNION GREECE IONIAN
Tel: 2106017441 - 6946259240
www.ionianlibrary.gr/[Email protected]ionianlibrary.gr
&
Museum of Folk Art & Tradition
Angelica Hatzimichalis 6
105 58 ΠΛΑΚΑ
Tel: 210 3243972, 210 3243987
www.cityofathens.gr

The media who wish to support the event as media partners are requested to contact the Secretariat of UNION GREECE IONIAN.

EU WEBSITE:
http://www.enosieptanision.gr/el / ta-nea-mas / 474-thisavri-ton-eptanison.html

WEBSITE ISLANDS LIBRARY EU:
http://ionianlibrary.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE% BC% CE% B1% CF% 82 / 78-% CE% B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CE% BF% CE% AF-% CF% 84% CF% 89% CE%BD-% CE% B5% CF% 80% CF% 84% CE% B1%CE% BD% CE% AE% CF% 83% CF% 89% CE% BD

Φωτογραφίες από το Μουσείο «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Αρχοντικό Αγγελικής ΧαυζημιχάληΑρχοντικό Αγγελικής ΧαυζημιχάληΑρχοντικό Αγγελικής Χαυζημιχάλη