EOAEN the press release for 39 GA Lefkada

Appeal of EOAEN στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου προχωρά ο Ε.Α.Α.Ε.Ν. following a unanimous decision taken under 39th Γενικής Συνέλευσης του, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας.

Στη συνέλευση, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νησιωτικής επιμελητηριακής κοινότητας. παρευρέθηκαν κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και του επιχειρείν, και το σώμα του Chambers Greek Islands Development Group προχώρησε στην απόφαση αυτής, στο πλαίσιο της προάσπισης της νησιωτικότητας και των κεκτημένων των νησιών που αποτελεί καθήκον όλων των θεσμικών τους φορέων. Για το σκοπό αυτό ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν στοχεύει σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων, κατά 30%, συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και τους αντίστοιχους Δήμους, προκειμένου να ζητήσουν από κοινού την ακύρωση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

alongside Chambers Greek Islands Development Group during the meeting proceeded: a) uπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, β) υιοθέτησε resolution support on the Aegean islands που η οικονομία τους και η τουριστική τους δραστηριότητα πλήττονται από την προσφυγική κρίση και γ) αποφάσισε την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την προβολή των χαρακτηριστικών νησιωτικών προϊόντων και των επιχειρήσεων που τα παράγουν.

EOAEN - Chamber

The President of Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θράσος Καλογρίδης, έκανε λόγο «για ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές και παρεκκλίσεις από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα για την ισόρροπη, βιώσιμη και αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου» ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του INSULEUR (Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης), και Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργος Μπενέτος αναφέρθηκε στη «διεκδίκηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας με σκοπό την ανάπτυξη» υπογραμμίζοντας ότι «η κρίση είναι γενική και δεν αποτελεί μόνο εθνικό μας πρόβλημα».

Στη δική του ομιλία στη συνέλευση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας και οικοδεσπότης, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης. επεσήμανε πως το Επιμελητήριο Λευκάδας κατέθεσε πρόταση προ τριετίας στα υπουργεία που αφορά την τουριστική κατοικία αλλά «η πρόταση αυτή, σε γενικές γραμμές, αφορά μηδενική φορολόγηση για επενδυτές του εξωτερικού με στόχο να γίνουμε η Φλόριντα της Ευρώπης όμως δυστυχώς, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα».

EOAEN - Chamber

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε «την ιδιαίτερη σημασία του τουρισμού όντας ένας κλάδος που ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, δεν παύει να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση στην Ελλάδα», προσθέτοντας, «η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, είτε σε επίπεδο τιμής είτε ποιότητας, πλήττεται άμεσα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις με ευθύνη τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και των δανειστών».

Επίσης χαιρετισμούς στην εναρκτήρια συνεδρίαση απηύθυναν ο κ. Γεώργιος Καραχρήστος, Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής Καβάλας, ο κ. Αθανάσιος Καββαδάς, Βουλευτής Λευκάδας, ο κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, ο κ. Γεώργιος Γεωργάκης, Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού Δ. Λευκάδας, ο κ. Ιωάννης Ψωμάκης, εκπρόσωπος HATTA, ο κ. Γιάννης Γιαμμάς, Αντιπρόεδρος ΕΕΣΥΜ και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας, ο κ. Ξενοφών Βεργίνης, Οικονομολόγος-Πανεπιστημιακός, τ. Βουλευτής Λευκάδας και ο κ. Juan Gual de Torrella, Πρόεδρος Λιμένων Βαλεαρίδων Νήσων και Επίτιμος Πρόεδρος του INSULEUR, ο οποίος έκανε λόγο για θεματικό τουρισμό και boutique λιμάνια.

EOAEN - Chamber

The general meeting was invited to attend Minister of Economic Development and Tourism George Stathakis ο οποίος δεν μπόρεσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων να δώσει το «παρών» και με γραπτό του χαιρετισμό μετέφερε «την πεποίθησή μου για την ανάγκη υποστήριξης και περαιτέρω ενδυνάμωσης της νησιωτικότητας» και πρόσθεσε «Αν και οι νησιωτικές περιοχές της χώρας αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού τουρισμού, εντούτοις δεν υπάρχει μια σαφώς στοχευμένη νησιωτική πολιτική, που να διαμορφώνει το πλαίσιο διαχείρισης των ιδιαιτεροτήτων και να αντιμετωπίζει τα σημαντικά υπαρκτά προβλήματα αλλά στην κυβέρνηση δουλεύουμε προκειμένου αυτό ν’ αλλάξει.».

Σ’ ανάλογο του μήνυμα ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος Αλέξης Χαρίτσης «μετέφερε ευχάριστα νέα από τον χώρο των χρηματοδοτήσεων με το 25% των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020 να έχει ενεργοποιηθεί, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4.5 δις. ευρώ», προσθέτοντας πως «ως προς τον χαρακτήρα του νέου ΕΣΠΑ, ειδική μέριμνα έχει προβλεφθεί για τα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, με πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ μέσα από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και επιπρόσθετα, σωτήρια για τα νησιά του Ν. Αιγαίου έρχεται η επανενεργοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, μέσα από το Π.Δ.Ε. , με πρόσθετους οικονομικούς πόρους για έργα υποδομής στην περιοχή»

Also written greetings sent Mr. Giannis Giannelis, Secretary General of the Aegean and Island Policy, and Mr. Alexandros Parisis, Mayor Cephalonia.

Επίσης το Επιμελητήριο Λευκάδας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν., βράβευσαν φορείς και προσωπικότητες για την προσφορά τους στην νησιωτική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού.

Please note that the agenda of the meeting included the following thematic sections:

1) «The decisive contribution Destination Brand the tourist destination development and its implementation in Lefkada" με εισηγητή τον κ. Sotiris Skiadaresis, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λευκάδας.

2) Η ανάπτυξη του destination brand στην Ελλάδα, με εισηγητή τον κ. Γιάννη Μιχαηλίδη, Σύμβουλο Τουρισμού, Επιστημονικό συνεργάτη Επιμελητηρίου Λευκάδας.

3) «Tourism and its role in intercultural communication», με εισηγητή τον Δρ. Γιάννη Κριτσωτάκι, Οικονομολόγο – Συγγραφέας.

4) «Η παρουσία του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Ρωσία – εργαλείο ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Δήμα, Πρόεδρο Ελληνο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

5) «The Chambers institution leverage tourism development for all", με εισηγητής τον κ. Χρήστο Πετρέα, Οικονομολόγο – Σύμβουλο – Εμπειρογνώμων – Διδάσκων σε θέματα Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, πρώην Σύμβουλο – Συνεργάτη Επιμελητηρίων Λέσβου, Κυκλάδων, Λασιθίου.

6) «Greek-Turkish cooperation in tourism"with εισηγητές: τον κ. Θρασύβουλο Καλογρίδη, Πρόεδρο Ε.Ο.Α.Ε.Ν., τον κ. Evren SUBASI, Commercial Attaché of the Turkish Embassy in Athens, Mrs. Chaviaropoulou Stella, εικαστικό με θέμα «καλλιτεχνικός τουρισμός» και τον κ. Μάνο Σταυριανό, δημοσιογράφο.

and 7) Ομιλία κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, Οικονομολόγου- Πανεπιστημιακού, τ. Βουλευτή Λευκάδας.

In the context of the discussion of the remaining items on the agenda: a) Dr. Vassilis ChristidisCEO Knowledge SA., Presented the topic "Internet (cloud) contributory services for the development and extraversion business," b) Dr. Garinis Nikolaos παρουσίασε το θέμα “Ιατρικά Δίκτυα MED 4U” και την κάρτα νοσηλείας και γ) ο Ν. Κοτσομπίνας και η Ο. Μαυροπούλου παρουσίασαν το πρόγραμμα εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης εγκρίθηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης και ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2015.

Τέλος στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε η παρουσίαση του Επετειακού Λευκώματος – Οδηγού Ανάπτυξης του Ε.Α.Α.Ε.Ν. Η παρουσίαση έγινε από τον δημοσιογράφο και υπεύθυνο της έκδοσης Βαγγέλη Μαυραγάνη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά.

« Δεν είναι τυχαίο ότι από τα νησιά μας άνθησαν οι αρχαιότεροι και ωραιότεροι πολιτισμοί του δυτικού κόσμου, τα περπάτησαν φιλόσοφοι και ποιητές που άλλαξαν τον κόσμο και αποτέλεσαν τους δρόμους για να ενωθούν τρεις ήπειροι από τις πέντε. Μας αναφέρουν σαν τους ομορφότερους προορισμούς για τουρισμό σε πολλές έγκυρες λίστες όμως είμαστε τόσο πολλά περισσότερα και αυτό το Λεύκωμα μας το έδειξε κατά την προετοιμασία του».

Η επόμενη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Λήμνο, και θα τη φιλοξενήσει το Επιμελητήριο Λέσβου.