Αλλάζουν οι αστυνομικές ταυτότητες με κόστος 10 ευρώ

Εντός των επόμενων μηνών όλοι οι Έλληνες θα κληθούν να αποκτήσουν τις νέου τύπου ταυτότητες, κάτι που αναμένεται να κοστίσει 10 ευρώ.

From Pandora's Box

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχουν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Αστυνομίας, που θα υποβάλλει έως τα τέλη Ιανουαρίου την πρότασή της για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων ταυτοτήτων.

The committee will recommend whether in addition to the fingerprint will be no other biometric features of the holder to new identities.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είπε στην ΕΡΤ ότι πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα σύγχρονη που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο και που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα.

"There is some financial cost, we do not want to burden the citizen, we estimate around 10 euros that it will cost every identity and we are in the process of drafting and justifying new identities," he noted.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την άρση της «μη-βίζας»

Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των διαδικασιών έκδοσης διαβατηρίων στις χώρες που «απολαμβάνουν» το πρόγραμμα Visa Waiver, δηλαδή τη μη υποχρέωση των πολιτών τους να υπόκεινται σε δύσκολες και δαπανηρές διαδικασίες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και δεδομένου πως τα διαβατήρια εκδίδονται βάσει των αστυνομικών ταυτοτήτων, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ενδέχεται να συνδέεται και με αυτή την αξιολόγηση των Αμερικανών.