Press Release Equal Society on Lefkadian Gastronomy Festival

Successfully completed in 2ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας. Δυναμικό παρόν έδωσαν με τη συμμετοχή τους 22 τοπικοί παραγωγοί, οι σπουδαστές μαγειρικής από το δημόσιο ΙΕΚ Βόνιτσας, η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και ο γνωστός σεφ Βησσαρίων Παρθένης με τους συνεργάτες του.

Περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι κατά τη διάρκεια του διημέρου γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα, γλυκίσματα από τοπικές συνταγές. Δοκίμασαν λευκαδίτικα κρασιά, λικέρ και ποτά με βάση τα τοπικά προϊόντα, το παστέλι και το μαντολάτο.

This year's festival was dedicated pulses of Lefkada, the famous Eglouvi lentils and sweet pea, and was dedicated to Lefkaditissa cook and folklorist Evi Voutsina.

The square of Markas, the old Lefkada market revived with flavors and scents, music and people who visited the exhibition of traditional products from local businesses offered bagels, pies, pastries, salami, lentils, riganada, pasta, honey, nougat , pastels, oil pie and local drinks.

The opening of the Festival was opened by the mayor Mr. Thanasis Perdikaris, ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΤΟΠΣΑ Λευκάδας». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής, μήνυμα έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Nikos Xydakis, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Sotiris Skiadaressis και ο πρόεδρος της Equal Society κ. Σπύρος Φρεμεντίτης, ως συντονιστής της Σύμπραξης.

Όραμα του Δήμου είναι το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, ανέφερε ο δήμαρχος K. Drakontaeidis. «Τα τοπικά προϊόντα και ο Τουρισμός

make up the identity of both the island and the Tourism

Lefkada development, "he said in his speech Spyros Frementitis. He stressed that the Festival is a result of synergy of all local bodies and added that the Equal Society will support the establishment of effort as an annual cultural event.

Speakers were also Mrs. Eleni Mataragga with the subject: "Memories from Vaggelis - Evi Voutsina", the president of the Chamber of S. Skiadares: "The development of local economy through traditional products", the chef Bessarion Parthenis: "Gastronomy and Tourism" and Mr. Ypapanti Thermo for the "Iglouvou Lentils".

In closing became honorary awards diplomas to producers, actors and dozens of volunteers, Greek and foreign, who helped the Festival ended with a concert by the band «Quartetto Branello».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ρούσσου, που παραχώρησε το φιλόξενο κήπο της βιβλιοθήκης για να γίνουν οι ομιλίες και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη φάκη Εγκλουβής της κ. Ελεονόρας Φιόρου. Επίσης στην Χαραμόγλειο βιβλιοθήκη για την έκθεση βιβλίου σχετικά με την Λευκαδίτικη Γαστρονομία.