Προσχέδιο συμφωνίας με πρωτοβουλία Γιουνκέρ; – Δεν το έχουν δει στο Μαξίμου

Ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» αλλά ουσιαστικά είναι προσχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές, φέρεται να έχει αποστείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «το Βήμα». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως δεν έχουν λάβει τέτοιο έγγραφο.

From Pandora's Box

So everything under "Step":

The first requirement is to take (en legislated to) the agreed measures, which are described in the first list of EUR 5 billion text. About euro by June, to cover the financial gap of two years 2015 - 2016.

The second requirement for an overall agreement is to implement the major structural changes for the economy in the fall (September - October), which will be included in the OECD list and already agreed with European reforms such as the change in insurance and industrial relations.

The budgetary targets

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 primary surplus 2% of GDP
-2017 primary surplus 3,5% of GDP
-2018 primary surplus 3,5% of GDP.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

In the first list describes measures to cover the financial gap and achieve primary surpluses by the end of 2016. The measures are:
-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
-Not the zero deficit clause should apply in the alternative, but will be reviewed as part of the dialogue to be launched in autumn for the sustainability of the pension system
-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
-The General Secretariat for Public Revenue is independent and the independent role of the
-Create the Fiscal Council, also as an independent authority.
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Also in the text - a separate evaluation report and a model of the new agreement - the European Commission notes that there is an identical view of banks and red loans

Πώς εκτιμάται η στάση του ΔΝΤ

The text reflected in a special chapter IMF objections succinctly described as follows:
-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Εκταμιεύσεις εντός Ιουνίου

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
– η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
– το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
- after July the amount corresponding to the profits of the bonds (SMP program) for the 2015.

Earlier, the European Commissioner responsible for budgetary Pierre Moskovisi, είχε διαπιστώσει μια «κοινή αντίληψη» της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πιστωτών σε διάφορυς τομείς.